Μπορεί ο Joe R. Lansdale να μην είναι ένας συγγραφέας γνωστός στην Ελλάδα, στην Αμερική όμως ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο πολυβραβευμένους συγγραφείς τρόμου (και όχι μόνο) της δεκαετίας του ’90. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του αποτελεί η σειρά των αστυνομικών βιβλίων με τον Hap και τον Leonard, η οποία έγινε τηλεοπτική σειρά το 2016 από το Sundance TV.

Η σειρά αποτελείται από σεζόν των έξι επεισοδίων, με κάθε σεζόν να μεταφέρει και από ένα βιβλίο της σειράς (μέχρι στιγμής όλα τους είναι αυτοτελή). Οι πρωταγωνιστές είναι δύο κολλητοί, ο Hap Colins (James Purfoy, Rome) ένας λευκός πρώην χίπις και ο Leonard Pine (Michael Kenneth Wiliams, The Wire) μαύρος και ομοφυλόφιλος, οι οποίοι εργάζονται ως εργάτες στο Τέξας της δεκαετίας του ’80. Που πάει να πει ότι στον ελεύθερο χρόνο τους παίζουν kickbox και hapkido, πλακώνονται στο ξύλο με κόσμο και μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες.

Για παράδειγμα, στην πρώτη σεζόν (μεταφορά του βιβλίου Savage Season) η πρώην σύζυγος του Hap, η Trudy (η Christina Hendricks του Mad Men) τούς προσκαλεί να ανασύρουν τη χαμένη λεία μιας ληστείας τράπεζας, μαζί με μία ομάδα χίπιδες που θέλουν τα λεφτά για να αρχίσουν ένοπλο τρομοκρατικό αγώνα. Τυπικό σενάριο b-movie της δεκαετίας του ’80, μέχρι που στη σειρά σκάει ένα ζευγάρι μανιακών δολοφόνων που επίσης κυνηγούν τον ίδιο θησαυρό.

Angel and soldier from Hap and Loenard
H Pollyanna McIntosh από το The Woman κλέβει την παράσταση

Αυτό το ελαφρύ weirdness, που υπάρχει σε κάθε σεζόν, είναι κάτι που διαφοροποιεί τη σειρά από τις περισσότερες αστυνομικές σειρές έκει έξω. Κάτι που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι το πόσο 80’s είναι η σειρά. Όχι 80’s με τη ρέτρο νοσταλγία του Stranger Things – είναι 80’s επειδή τα βιβλία είχαν γραφτεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80, έχοντας ως πρότυπο τα buddy movies της εποχής, με το αταίριαστο δίδυμο πρωταγωνιστών. Με άλλα λόγια, αν περιμένετε μία σειρά που οι ήρωες δέρνουν ορδές από κακούς με εντυπωσιακές κινήσεις ζίου ζίτσου… όχι, δεν είναι αυτή η σειρά που θέλετε. Η σειρά αυτή έχει πρωταγωνιστές που τραυματίζονται, που κινδυνεύουν, που είναι άνθρωποι που μπλέκουν σε εξωφρενικές και επικίνδυνες καταστάσεις.

Στη δεύτερη σεζόν (βασισμένη στο Mucho Mojo) έχουν να λύσουν το μυστήριο του πώς βρέθηκαν σκελετοί παιδιών στο σπίτι που κληρονόμησε ο Leonard, ενώ η τρίτη σεζόν, που ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου, βασίζεται στο Two Bear Mambo και βάζει τους δύο ήρωες να επισκέπτονται μία πόλη που ελέγχεται από την KKK. Με άλλα λόγια, υπάρχει ποικιλία στις πλοκές. Κάθε σεζόν πιάνει και διαφορετικό υποείδος του αστυνομικού, προσθέτοντας ταυτόχρονα πολύ χιούμορ -χάρη στην εξαιρετική χημεία των δύο πρωταγωνιστών- αλλά και ανατροπές.

Η παραγωγή της σειράς είναι εξαιρετική, με καλές σκηνοθεσίες και εξαιρετική μεταφορά των βιβλίων στη μικρή οθόνη. Είναι σαφέστατα μία διαφορετική σειρά που, αν και δεν είναι γνωστή, είναι απίστευτα ευχάριστη χάρη στη διαφορετική προσέγγιση ενός είδους που δεν πολυβλέπουμε σήμερα.

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz