Στο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής – Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις, πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι – δεν μπορεί να έχει και τα δύο.

Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια.Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις, ενώ δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της – αλλά και πού ακριβώς θα μπορέσει να ταιριάξει στη ζωή που έχει επιλέξει, μια ρομαντική σχέση με ένα πότε σαγηνευτικό και πότε εξοργιστικό αγόρι.

Όμως η Τρις έχει επίσης ένα μυστικό. Ένα μυστικό που κρύβει από όλους γιατί έχει προειδοποιηθεί ότι συνεπάγεται θάνατο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που ολοένα μεγαλώνει και απειλεί να ξηλώσει τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, συγχρόνως μαθαίνει πως το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά… ή να την καταστρέψει.

Μία επιλογή
Καθορίζει τους φίλους σου

Μία επιλογή
Καθορίζει τα πιστεύω σου

Μία επιλογή
Καθορίζει πού θα αφοσιωθείς — για πάντα

Μία επιλογή
Μπορεί να σε μεταμορφώσει

 

Η Άποψη μου :

Όπως έχω αναφέρει πολλές πολλές φορές είμαι λάτρης της φανταστικής και δυστοπικής λογοτεχνίας. Δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να προσθέσω άλλο ένα τίτλο στη λίστα μου με τα βιβλία αυτού του είδους. Και ενώ είχε περάσει πολύς καιρός από το τελευταίο βιβλίο του είδους που να με είχε συνεπάρει πριν καν το έχω στα χέρια, ξαφνικά έπεσε στην αντίληψή μου η «Απόκλιση» της Veronica Roth. Ένα μυθιστόρημα δυστοπικής φαντασίας το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μεταφερόμαστε στο μέλλον. Ένα μέλλον τελείως διαφορετικό από το δικό μας. Οι πόλεμοι και οι καταστροφές δεν έχουν αλλάξει μόνο τη μορφή του κόσμου αλλά και της κοινωνίας. Πλέον ζούμε χωρισμένοι σε φατρίες. Στις φατρίες των Ανιδιοτελών, των Γενναίων, των Ειρηνικών, των Πολυμαθών, και των Ειλικρινών. Χωριζόμαστε βάσει χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας. Δημιουργώντας ένα σύστημα που θα μας προστατεύει από την αθλιότητα που βιώσαμε. Και αυτό μπορούσε ,μόνο, να επιτευχθεί με τον περιορισμό της σκέψης και με την απλοποίηση του ανθρώπινου νου. Την καταστροφή της πολυπλοκότητας του ανθρώπου η οποία τον οδήγησε αρχικά στην κατάσταση που βρίσκεται.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά , δεν σε κατατάσσουν απλά σε μία φατρία. Γεννιέσαι σε μια φατρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκεις εκεί. Όλα τα παιδιά αυτού του παράξενου κόσμου , έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Φτάνοντας στα δεκάξι τους χρόνια , πρέπει να συμμετάσχουν στο τεστ. Ένα τεστ που καθορίζει σε ποια φατρία θα περάσουν την ζωή τους. Αν θα μείνουν στη φατρία την οποία γεννήθηκαν η θα μεταφερθούν σε κάποια άλλη και θα αφήσουν για πάντα πίσω τους ότι ήξεραν μέχρι τότε.

Η δική μας ηρωίδα , η Μπίατρις Πράιορ , έχει φτάσει στη ηλικία των δεκάξι και καλείται να πάρει μέρος στο τεστ. Το άγχος την έχει καταβάλει , τι θα δείξει το τεστ , σε ποια φατρία θα πρέπει να περάσει τη ζωή της; Θα αναγκαστεί να αφήσει την οικογένεια της ή θα πρέπει να μείνει σε μια φατρία που δεν μπορεί να νιώσει απόλυτα δική της; Απάντηση σε όλα αυτά θα δώσει το τεστ της. Ή έτσι πίστευε. Αλλά το τεστ της αντί να τη βοηθήσει τη μπερδεύει ακόμη περισσότερο. Γιατί η Μπίατρις είναι μια Απόκλιση.

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που διάβασα ένα βιβλίο με τόσο ισχυρούς και πραγματικούς χαρακτήρες. Μια πρωταγωνίστρια με την οποία μπορούσα να συμπάσχω, που φαινόταν εντελώς ρεαλιστική, ακόμη και μέσα στη στρεβλή δυστοπική της κοινωνία, στο κόσμο της.

Απόλυτα ανθρώπινη όταν κάνει λάθη , ακόμα και όταν ενεργεί με λαμπρή ανιδιοτέλεια και ανδρεία. Ο κύριος χαρακτήρας της κα Ροθ, η Τρις, είναι ένα τέλειο μίγμα ατελειών και δυνάμεων. Ηθικής αμφισημίας και ιδεαλισμού, γενναιότητας και αυτοσυντήρησης. Ένιωθα πως μπορούσα πάντα να βασίζομαι σε αυτήν για να κάνει το σωστό πράγμα. Και με τον όρο σωστό δεν αναφέρομαι στην άποψη του καλού και του κακού, αλλά στη δική της άποψη σε αυτό που εκείνη πιστεύει ότι πρέπει να γίνει. Στις επιλογές και τις αποφάσεις της πάντα βασιζόμενη στο χαρακτήρα της .

Καταλήγουμε στο ότι η Απόκλιση είναι ένα συναρπαστικό, γεμάτο δράση ανάγνωσμα, με λιτή, όμορφη γραφή και υπέροχους χαρακτήρες. Είναι επίσης μια βαθιά εξέταση της ανθρώπινης φύσης. Το βιβλίο της κυρίας Ροθ εξετάζει επιδέξια τη γενναιότητα πάντα σε σχέση με το κόστος που επιφέρει, την αυτοθυσία, τη διαφορά μεταξύ της δύναμης και της σκληρότητας. Και τέλος τον κίνδυνο τόσο της προκατάληψης αλλά όσο και του ιδεαλισμού.

Το μόνο σίγουρο μιλάμε για ένα βιβλίο που θα μείνει στο μυαλό σας για πολύ καιρό και στην καρδιά σας για πάντα. Ένα βιβλίο που σίγουρα θα διαβάσουμε πάνω από μια φορά.

 

ΒΡΕΊΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ ΕΔΏ:   https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002883/apoklish

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz