Red Dead Redemption 2: Καλώς ήλθατε στην Άγρια Δύση

0
3402

Αμερική 1899: Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Βόρειων και Νότιων και το Αμερικανικό έθνος δείχνει να ορθοποδεί σταδιακά ενώ σε κάποιες περιοχές έχει αρχίσει η αστική συγκέντρωση και η βιομηχανική επανάσταση έχει εδραιωθεί.

Ο νόμος και η τάξη εφαρμόζονται από εντεταλμένους φορείς (τους γνωστούς μας σερίφηδες) και η Αμερικανική κοινωνία οδεύει προς τον εκσυγχρονισμό αποχαιρετώντας τις παλιές ‘’κακές’’ τις συνήθειες. Υπάρχουν όμως κάποιοι ακόμα οι οποίοι επιμένουν πεισματικά να ζουν εκτός νόμου. Οι λεγόμενοι outlaws, οι οποίοι ενεργούν μεμονωμένα ή ως συμμορίες και συχνά επικηρύσσονταν με μεγάλα χρηματικά έπαθλα για αυτούς που θα κατάφερναν να τους φέρουν ενώπιον του νόμου ζωντανούς ή και νεκρούς (για τους πιο σκληροπυρηνικούς εξ αυτών)

Μια από αυτές τις συμμορίες είναι αυτή του Dutch van der Linde, της οποίας μέλος είναι ο Arthur Morgan ο βασικός χαρακτήρας του 2ου παιχνιδιού της Rockstar και της σειράς Red Dead Redemption.

Σε αυτήν την παρέα επικηρυγμένων εγκληματιών, ανήκει και ο John Marston, ο πρωταγωνιστής του πρώτου παιχνιδιού.

Χωρίς να γίνεται σαφές και μετά από ένα συμβάν με ένα φέριμποτ, η συμμορία, για να γλιτώσει από τα χέρια του νόμου, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το καταφύγιό με έδρα την Blackwater και να μετακινηθεί πιο βαθιά στην Αμερική. Στήνει, λοιπόν, τη νέα της κατασκήνωση και ξεκινάει η αντιμετώπιση της θλιβερής πραγματικότητας: η επιβίωση. Για να επιβιώσει μία τέτοια συμμορία, της οποίας μέλη είναι και γυναικόπαιδα, θα πρέπει να κάνει τα ό,τι είναι δυνατόν για να βρει προμήθειες, φαγητό` και χρήματα.

Όλοι εκεί μέσα είναι χτυπημένοι από τη ζωή, έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, κουβαλάνε ατελείωτο αίμα στα χέρια τους και φυσικά έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι. Αλλά μια καλύτερη ζωή, είναι το όνειρο ακόμη και των πιο στυγνών εγκληματιών. Με τυφλή εμπιστοσύνη στον αρχηγό Dutch, ξεκινάνε τις περιπέτειές τους στην Ανατολική Αμερική.

Υπάρχουν όμως και οι αντίπαλες συμμορίες. Pinkertons, O’Driscolls και πολλοί άλλοι αντίπαλοι θα βρεθούν στον δρόμο σας. Θα σας κυνηγήσουν, θα σας πυροβολήσουν, θα σας ανακαλύψουν και γενικότερα θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη.

Σε μια ιστορία που περιστρέφεται γύρω από την αποφυγή του νόμου, το Red Dead Redemption 2 καταφέρνει να μεταφέρει στις οθόνες μας μοναδικούς αντιπάλους, με τον κάθε μεγάλο αρχηγό να έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μπορεί οι αντιδράσεις τους μερικές φορές να φαίνονται υπερβολικές, αλλά στα μάτια μας ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα και την ιστορία της περιοχής τότε.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας θα συναντήσετε πολλά gangs, που θέλουν να σας εξαφανίσουν, καθώς και πολλούς πλούσιους, τους οποίους μάλλον κλέψατε και έχετε εξαγριώσει, και τώρα θέλουν το κεφάλι σας σε πιάτο. Η ένταση του κυνηγητού μένει αμείωτη και οι εκπλήξεις καραδοκούν σε κάθε γωνία του χάρτη.

Πριν μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το Red Dead Redemption 2, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχετε την επιλογή να παίξετε σε First, ή Third Person, ανάλογα με το πώς έχετε συνηθίσει. Η εναλλαγή γίνεται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, οπότε, όποιος θέλει, μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του και σε μια μίξη των δύο.

Πάμε λοιπόν στο ζουμί του παιχνιδιού. Όταν μιλάμε για Red Dead Redemption, αυτόματα το μυαλό μας πάει σε ανοιχτό κόσμο, αλλά εδώ η λέξη «ανοιχτός» μοιάζει πολύ μικρή μπροστά στο εύρος του χάρτη που έχουμε μπροστά μας.

Ο παίκτης περνά από τα παγωμένα βουνά της Αμερικής, στις απέραντες πεδιάδες και στους γεμάτους κροκόδειλους βάλτους της χώρας, με τόσο smooth εναλλαγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει γωνία του χάρτη που να μην εξερευνήσετε και αν το ίδιο το story δεν θα οδηγήσει παντού, τα side quests θα σας μεταφέρουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η λεπτομέρεια στην σχεδίαση των σκηνών είναι εξαιρετική και ο νέος τρόπος με τον οποίο η Rockstar χρησιμοποιεί το cinematic θα σας καθηλώσει. Κάνοντας μεγάλες διαδρομές που συνήθως κουράζουν τους παίκτες, το cinematic mode έρχεται αυτόματα να μας σώσει από την πλήξη, κάνοντας το ταξίδι ευκολότερο, αφήνοντάς μας παράλληλα να απολαύσουμε τη φύση.

Η εταιρεία θέλει να δούμε τον κόπο και τον ιδρώτα που έριξε στην τόσο λεπτομερή σχεδίαση του κόσμου, στο μικρό ράγισμα του κορμού του δέντρου που είναι εμφανές με γυμνό μάτι, και τα καταφέρνει περίφημα.

Πολλές φορές έχουμε παραπονεθεί, σε άλλα παιχνίδια, για ένα kill που δεν λέρωσε το μαχαίρι μας, ή που δεν εκτόξευσε την απαραίτητη ποσότητα αίματος, αλλά ευτυχώς, όχι εδώ.

Το Red Dead Redemption είναι ο ορισμός της αληθοφάνειας του κόσμου. Για παράδειγμα, αν σκοτώσετε κάποιο ζώο και το πάρετε στην πλάτη σας, το αίμα του θα μείνει πάνω στο ρούχο μέχρι να το ξεπλύνετε. Ανάλογα, αν συγκρουστείτε με κάποιο βράχο καθώς ιππεύετε, το αίμα σας θα μείνει σαν ανάμνηση πάνω του. Εμείς βέβαια σας δίνουμε μόλις δύο παραδείγματα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε ένα ολόκληρο βιβλίο για να σας τα παρουσιάσουμε και πάλι ίσως κάποια να μας ξεφύγουν.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι αλλαγές μέρας και νύχτας, καθώς και οι τροποποιήσεις των καιρικών συνθηκών. Η μετάβαση από συννεφιά σε βροχή και από το σούρουπο στην νύχτα είναι εξαιρετική, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε το περιβάλλον σε όλες του τις πτυχές και να χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα.

Ο Arthur, κάνοντας loot τα πτώματα, χρησιμοποιεί με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις που θα ακολουθούσε και ένας πραγματικός άνθρωπος στον πραγματικό κόσμο. Μπορεί όλο αυτό να φαίνεται βέβαια εξαιρετικά χρονοβόρα, αλλά όταν υποστηρίζεις ότι ο κόσμος σου είναι αληθινός, τότε κάποια πράγματα θα χρειαστούν τον χρόνο που τους αρμόζει για να γίνουν.

H αλληλεπίδραση με τον κόσμο και τα πλάσματά του έχει αλλάξει δραστικά στο Red Dead Redemption 2. Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις του κόσμου γίνονται σε πραγματικό χρόνο και ποικίλουν ανάλογα με τις πράξεις σας.

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάτε μια συζήτηση επηρεάζει κατά πολύ το πώς εκλαμβάνει ο κόσμος τον χαρακτήρα σας. Αν για παράδειγμα κυκλοφορείτε με το όπλο στο χέρι, οι άνθρωποι θα απομακρύνονται από εσάς και θα σας φοβάται. Αν όμως το έχετε αποθηκευμένο, θα είναι πιο φιλικοί μαζί σας.

Παρόμοια, αν πέσετε με το άλογό σας πάνω σε κάποιον, θα πρέπει να αναμένετε και την ανάλογη δυσάρεστη αντίδραση, ή και πυροβολισμούς αν πέσατε πάνω στον λάθος άνθρωπο. Μπορείτε να μιλήσετε με τον οποιονδήποτε στο παιχνίδι και ανάλογα να τον χαιρετήσετε, ή να τον προκαλέσετε. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η Rockstar δεν ασχολήθηκε μόνο με το βάθος χαρακτήρων του gang, αλλά έδωσε την ίδια αγάπη και σε κάθε άνθρωπο που περνά από το διάβα σας, όσο σημαντικός και αν είναι.

Μην ξεχνάτε ότι οι επιλογές είναι βασικό στοιχείο στο παιχνίδι και καθοδηγούν ανάλογα την πορεία σας σε αυτό. Αν κάποιον φτωχός ζητήσει την βοήθειά σας και αρνηθείτε να τον βοηθήσετε, τότε θα έχετε σίγουρα την κατάρα του και θα χάσετε πόντους από το «Honor» σας. Μπορεί πολλές φορές να νομίζετε ότι οι επιλογές που έχετε θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα οι διαφορετικές εξελίξεις αξίζει να εξερευνηθούν στο έπακρο.

To camp είναι το καταφύγιο της συμμορίας και εκεί βρίσκεται και το κατάλυμα του Arthur.Πολλές από τις αποστολές ξεκινούν από εκεί καθώς ο χαρακτήρας μας αλληλοεπιδρά με άλλα μέλη της συμμορίας, αλλά μας δίνεται ταυτόχρονα και η δυνατότητα να το κάνουμε upgrade ώστε να βελτιώσουμε κάποιες λειτουργίες του και να βελτιώσουμε την διαβίωση των μελών της ‘’οικογένειας’’ όπως αποκαλούνται μεταξύ τους τα μέλη της συμμορίας.

Το οπλοστάσιο το οποίο έχει στην διάθεσή του ο Arthur είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό καθώς περιλαμβάνει την αφρόκρεμα των πυροβόλων της εποχής (Revolvers, Shotguns,Rifles, Pistols) και πολλά άλλα όπως δυναμίτη και throwing knives τα οποία είναι ικανά να ξεπαστρέψουν μεγάλους αριθμούς αντιπάλων μόλις συνηθίσεις τον μηχανισμό σκόπευσης του παιχνιδιού. Το Slow-Mo Kill Cam είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά σημεία της μάχης. Αν πετύχετε ένα καλό kill, τότε θα δείτε το κεφάλι του αντιπάλου να σκάει σαν καρπούζι, σε αργή κίνηση και μπορείτε, για λίγα δευτερόλεπτα, να απολαύσετε αυτό το εν μέρει win, προτού ριχτείτε ξανά στη μάχη. Πολλοί μπορεί να ενοχληθούν από το γεγονός ότι σταματά τη μάχη στη μέση, αλλά προσωπικά μας έδινε την δυνατότητα να μαζέψουμε και πάλι δυνάμεις, να σκεφτούμε γρήγορα στρατηγικές και να «καθαρίσουμε» τους πάντες.

Φυσικά , δεν θα μπορούσε να λείπει το «Wanted» system, το οποίο επίσης είδαμε στο πρώτο Red Dead και που όπως όλοι γνωρίζουμε σημαίνει ότι είστε καταζητούμενος από τις αρχές, αν προκαλέσετε προβλήματα. Όπως συνηθίζεται, το μέρος στο οποίο είστε καταζητούμενος μαρκάρεται με κόκκινο στο χάρτη και εσείς με τη σειρά σας μπορείτε να πληρώσετε το bounty σας στο κοντινότερο Post Office.

Όσο αφορά το κομμάτι του ήχου και της μουσικής η Rockstar έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Το Red Dead Redemption έχει την μουσική που θα περίμενε να ακούσει κανείς σε παιχνίδι τέτοιου είδους.

Με πάνω από 192 μελωδίες, το μουσικό πέπλο του Red Dead Redemption 2 υφαίνεται τόσο αρμονικά, ανάλογα με τις αλλαγές του καιρού και την εξέλιξη της δράσης, χωρίς να κουράζει και να αποσπά τον παίκτη από τα σημαντικά σημεία της ιστορίας. Άλλωστε, τι καλύτερο από το να έχεις μουσικούλα καθώς περιηγείσαι στα απέραντα του κόσμου;

Η Rockstar γενικά μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικούς τίτλους και το Red Dead Redemption είναι ένας από αυτούς . Εγώ έπαιξα τον τίτλο σε PS4 Pro ( o τίτλος είναι Enhanced) και ‘’μάζεψα’’ αρκετές ώρες παιχνιδιού. Η ιστορία του και ο τρόπος που εξελίσσεται σε καθηλώνει και παρά το γεγονός ότι το πρώτο chapter του παιχνιδιού κάποιοι μπορεί να το βρουν βαρετό η συνέχεια σε ανταμείβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια περιπέτεια που σου δείχνει την σκληρότητα του τότε κόσμου, και μια Αμερική αμείλικτη απέναντι σε όσους αντιτάσσονται στους κανόνες της, προσπαθεί να πνίξει την ομάδα του Arthur, αλλά όχι χωρίς να βρίσκει αντίσταση. Αν ψάχνετε για έντονο gameplay και πολλή δράση, τότε σίγουρα πρέπει να το αποκτήσετε με μάτια κλειστά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο80 #TBT: Blast from the past
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση Μυθιστορήματος: Τέλος – Μυρτώ Μαραγκού

Οικονομολόγος στο επάγγελμα αθεράπευτα καμένος gamer στη χάρη….
Απαχθείς στην τρυφερή ηλικία των 26 ετών από την διαχειρίστρια του site.
Έκτοτε ζει στο υπόγειό της παίζοντας videogames τρεφόμενος με φυστικοβούτυρο, παραδομένος στο σύνδρομο της Στοκχόλμης που τον διακατέχει.

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz