Μέσα στο όνειρο ο Κωνσταντίνος καλεί την αδερφή του.
Το κάλεσμά του θυμίζει τραγούδι,
αλλά είναι προειδοποίηση…
Τα δύο αδέρφια είναι μέρος ενός σχεδίου που τους υπερβαίνει.

Αναπάντεχη έκπληξη από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας. Η Αγνή Σιούλα «ξαναδιαβάζει» ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της δημοτικής μας ποίησης, την παραλογή «Του νεκρού αδελφού», και καταφέρνει εντελώς αβίαστα και φυσικά να μεταφέρει τα θέματα της μοίρας, του θανάτου και της μεταστροφής της τύχης στον σύγχρονο κόσμο τεσσάρων εφήβων της βόρειας Ελλάδας. Στο Έρχονται με την ομίχλη απολαμβάνουμε ένα καθηλωτικό μείγμα φαντασίας, παραφυσικών φαινομένων, παράδοσης, τοπικής μυστηριακής ομορφιάς και εφηβικής δύναμης.

Η άποψη μου:

Η 16χρονη Αρετή έχει μετακομίσει σε ένα μικρό χωριό κοντά στις Σέρρες, μετά τον θάνατο του πατέρα και του αδερφού της σε ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα. Εκεί πλέον ζει με τη μητέρα και τη γιαγιά της, μια γυναίκα δυνατή που τους έχει συμπαρασταθεί όσο κανείς. Ο καιρός περνά και μετά από πολλές δυσκολίες η Αρετή έχει καταφέρει να χτίσει μια νέα ζωή. Έχει φίλους, όνειρα για το λύκειο που αρχίζει, η σχέση με τη μητέρα της φαίνεται να αλλάζει θετικά και ένα αγόρι μπαίνει στη ζωή της. Και ενώ όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά, εκείνοι επιστρέφουν. Οι εφιάλτες… Οι εφιάλτες, για έναν απλό άνθρωπο είναι κάτι κοινότυπο κι ασήμαντο που ξεχνιέται το επόμενο πρωί, τίποτα όμως στην Αρετή δεν είναι απλό κοινότυπο κι ασήμαντο.

Βασανίζεται από εφιάλτες που κοντεύουν να την οδηγήσουν στην τρέλα. Τρομακτικά όνειρα, σκοτεινά ομιχλώδη, που την κατατρώνε ώσπου ο νεκρός αδερφός της, πάλι μέσα απ τα όνειρα της έρχεται να την απελευθερώσει, αποκαλύπτοντας της μια απίστευτη αλήθεια… κι αυτό δεν είναι το μόνο που έχει να αντιμετωπίσει. Το αγόρι, που συντάραξε την ύπαρξή της, φέρεται με έναν εντελώς αναπάντεχο τρόπο, που αλλάζει όλα τα δεδομένα της.

Μου είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσω για τα βιβλία που μου άρεσαν σε σύγκριση με αυτά που δεν με κέρδισαν. Οπότε για το «Έρχονται με την Ομίχλη» φανταστείτε ότι έχω μείνει άφωνη. Η ιστορία με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες, με στοίχειωσε… μου πήρε το μυαλό.

Οι χαρακτήρες εξαιρετικά δομημένοι, τους θεωρώ πραγματικά ολοκληρωμένους. Ξεκινούν παιδιά και μέσα από αυτό το ταξίδι, που αναγκάζονται να ακολουθήσουν, ωριμάζουν και εξελίσσονται. Γίνονται αυτό που απαιτεί η κατάσταση στην οποία έχουν εμπλακεί χωρίς να το θέλουν. Κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να το αναφέρουμε είναι η παρουσίαση των δευτερευόντων χαρακτήρων. Η Αγνή Σιούλα μας δίνει χαρακτήρες που ίσως να μην είναι «απόλυτα απαραίτητοι» για την ιστορία, αλλά απλά δεν μπορούμε να μην τους αγαπήσουμε. Καθαροί, ανθρώπινοι, προσιτοί, ξεχωριστοί, μας κερδίζουν από την αρχή. Και, καθώς εξελίσσεται η πλοκή, θα κερδίσουν μια θέση στην καρδιά σας.

Η γραφή της κας Σιούλα είναι απλά συγκλονιστική. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, κάτι που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Μέσα από το εξαιρετικό κείμενο της σου χαράζει ένα μονοπάτι που απλά δεν μπορείς να μην ακολουθήσεις. Με λόγο απλό, καθαρό και απόλυτα κατανοητό δημιουργεί σε κάθε αναγνώστη την αίσθηση ότι ζει, μαζί με τους πρωταγωνιστές της, τα πάντα. Και πιστέψτε με, όταν διαβάσετε την ιστορία, θα καταλάβετε ότι αυτό δεν είναι πάντα καλό.

Χαρακτηρίστηκε ως εφηβική λογοτεχνία κι εγώ, αν και έχω πάψει να είναι είμαι έφηβη εδώ και καιρό,  σαγηνεύτηκα. Απλά πρέπει να του δώσετε μια ευκαιρία και πιστέψτε με δεν θα σας απογοητεύσει.

Ένα εξαιρετικό μείγμα απλότητας, ανθρωπιάς, ηρωισμού, αγάπης και φαντασίας…

Η Αγνή Σιούλα με το πρώτο της μυθιστόρημα μας αποδεικνύει ότι η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα ήρθε για να μείνει. Καμία από τις 600 σελίδες αυτού του τόσο εθιστικού βιβλίου δεν είναι περιττή. Διαβάζεται μανιωδώς μέχρι όλα τα κομμάτια του παζλ που αποτελούν την ιστορία της Αρετής να συμπληρώσουν μια εικόνα εντελώς ανατρεπτική κι αναπάντεχη…

Η κ.Σιούλα παίρνει ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της δημοτικής μας ποίησης, την παραλογή «Του νεκρού αδελφού», και καταφέρνει να μας χαρίσει ένα κείμενο που πολλοί θα ζήλευαν.

Βαθμολογία : 

/ 5

Το βιβλίο θα το βρείτε από τις εκδόσεις Πατάκη: https://www.patakis.gr/product/501577/vivlia-paidika–efhvika-efhvikh-logotexnia/Erxontai-me-thn-omixlh/

http://www.i-read.i-teen.gr/book/erxontai-me-tin-omixli

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz