ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

0
2534
 

Δυσμενής Μετάθεση

(Φλώρινα, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 20:00) 

Οι Εκδόσεις Πηγή και o συγγραφέας Νικήτας Κακκαβάς σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου με τίτλο «Δυσμενής Μετάθεση, όψεις της επαρχίας στην ελληνική ποίηση». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο cafe «ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ», Κ. Καραμανλή 22, Φλώρινα, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 20:00.

Το βιβλίο παρουσιάζει η Αθηνά Ζωγράφου (φιλόλογος). Μιλούν για την Ανθολογία (σημ: μέσω video) οι Γιώργος Λιάνης (δημοσιογράφος – συγγραφέας) και Θοδωρής Ρακόπουλος (Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, ποιητής, Α’ Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα). Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Μουσικό Σχήμα των καθηγητών του Ωδείου Φλώρινας σε γνωστά έργα μελοποιημένης ποίησης Ελλήνων συνθετών.

Από το οπισθόφυλλο
Μια μικρή ποιητική ανθολογία με στίχους που αποτυπώνουν το ακριβές περίγραμμα της ελληνικής επαρχίας, μέσα από το θυμικό πρίσμα και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κάθε ποιητή. Μια ποιητική τοπιογραφία για όλα εκείνα τα φωτοευαίσθητα αισθήματα, όπως η ευσυγκινησία, η ονειροπόληση, η διαφορετικότητα, η αξιοπρέπεια της μοναξιάς, που ανθίστανται και λαθροβιώνουν στον σκληρό και δύσβατο μεσημβρινό της ελληνικής επαρχίας.

Ανθολογούνται 140 ποιητές και περισσότερα από 300 ποιήματα. Συνομιλούν ομοτράπεζοι μεγάλοι και αρτεσιανοί ποιητές μαζί με κάποιους που υπήρξαν ολιγογράφοι ή χαρακτηρίζονται ως «ελάσσονες», ενώ ανθολογούνται και ποιήματα άσημα αλλά όχι ασήμαντα από ερασιτέχνες ποιητές «αυτοεκδιδόμενους».

Εκπροσωπούνται όλες σχεδόν οι ποιητικές γενιές, από τη «γενιά της άρνησης στη γενιά της διαδικτυακής μοναξιάς»: εμβληματικοί ποιητές, όπως λ.χ. ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης αλλά και ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, της γενιάς του ’70, ποιητές που γεννήθηκαν στη Μεταπολίτευση και δημοσίευσαν έργο στην κομβική δεκαετία του ’90, καθώς και νεότεροι ποιητές που έδωσαν στίγμα μέσα στα χρόνια της Κρίσης. Διατηρώντας κάποια συναίσθηση των ορίων, ο επιμελητής της έκδοσης ανθολογεί επίσης και στίχους ορισμένων τραγουδοποιών.

Τόμος αφιερωμένος στον ποιητή Μίμη Σουλιώτη

 
Ο συγγραφέας

Ο Νικήτας Κακκαβάς γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1971, µε καταγωγή από το Αµύνταιο και την Αρκαδία. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία. Με τη συγγραφή ασχολείται ερασιτεχνικά από τα φοιτητικά του χρόνια. Κείµενά του έχουν φιλοξενηθεί στον αθηναϊκό τύπο (ΒΗΜΑ magazine, Ελευθεροτυπία, περιοδικό «ΦΩΤΟγραφος» κλπ), καθώς και σε επιλεγµένους διαδικτυακούς τόπους (www.protagon.gr, www.news247.gr, www.aixmi.gr, κλπ).

Έχει γράψει µεταξύ άλλων: «Συντηρητές µνήµης – ιστορίες από την ιστορία µιας πολίχνης» (εκδόσεις iWrite/ 2012), «Photogrey» (συλλογή διηγηµάτων/ υπό έκδοση από τις εκδόσεις LIBRON), «Μικρό Ηµερολόγιο Καραντίνας» (αυτοέκδοση), «Κάθετος χρησµός» (µυθιστόρηµα/ υπό έκδοση).

Το 2016 βραβεύτηκε στην κατηγορία ΔΙΗΓΗΜΑ του 2ου Πανελληνίου Λογοτεχνικού Διαγωνισµού «ΜΙΜΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ» (2016), που διοργάνωσε το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ».

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz