Αέναη Μάχη – Άνοδος

0
1987

Η Κάτια, μετρώντας τις πληγές της, προσπαθεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να πορευτεί στο δύσβατο μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά της, με προορισμό την αναζήτηση των αγαπημένων της προσώπων. Κάθε βήμα μοιάζει αβέβαιο και ικανό να την οδηγήσει στον πάτο του γκρεμού των αμφιβολιών.

Παράλληλα, σκοτεινοί υπερασπιστές και κουβαλητές φωτός, γνωστά και νέα πρόσωπα προσπαθούν να εκπληρώσουν τους δικούς τους σκοπούς. Αποκαλύψεις, συμμαχίες, συνομωσίες και ερωτήματα έρχονται στο προσκήνιο για να ξεμπλέξουν το κουβάρι των γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα υφαίνουν έναν καινούργιο ιστό εξελίξεων.

Ένα είναι βέβαιο… Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη.

«…Και τώρα;
Τι θα κάνεις, Κάτια;
Πόνεσες, πάλεψες, έπεσες.
Μπορείς να μείνεις κάτω
ή να βρεις τον δρόμο για την Άνοδο…»

Η άποψή μου:

«Η Άνοδος » είναι το δεύτερο μέρος της σειράς «Αέναη μάχη» της Άννας Σπανογιώργου από τις Εκδόσεις Πηγή. Η πρωταγωνίστρια της σειράς, η Κάτια, καλείται να λύσει τα θέματα που δημιουργήθηκαν στο προηγούμενο βιβλίο και να συνεχίσει της ζωής της. Αναγκάζεται να προχωρήσει μπροστά, με στόχο τη θετική εξέλιξη των γεγονότων που τη βασανίζουν. Έχοντας ήδη φτάσει στο κατώτατο όριο με την «Πτώση», η λύση είναι μόνο μία: η «Άνοδος».

Η πορεία προς τα επάνω είναι δύσκολη. Πρέπει να γίνουν σωστές επιλογές σε πρόσωπα και καταστάσεις, για να επέλθει η ισορροπία. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι σκοτεινοί υπερασπιστές και από την άλλη οι κουβαλητές του φωτός. Φαινομενικά οι σκοτεινές δυνάμεις σε βάζουν σε πειρασμούς και άσχημες σκέψεις ενώ αντίθετα τα πλάσματα του φωτός σου προσφέρουν ελπίδα. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Ο αναγνώστης δε μπορεί να αποφασίσει ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός της ιστορίας. Το κυνήγι εξουσίας, τα συμφέροντα και η επικράτηση – κυριαρχία του δυνατού, οδηγούν σε παραβιάσεις κανόνων.

Όταν δε τηρούνται η τάξη και οι νόμοι, όλα γίνονται άνω κάτω. Η Κάτια, όμως, θέλει αρμονία και ασφάλεια. Με όπλο της την τόλμη και τη θέληση, δεν υποτάσσεται και προσπαθεί να βρει τη δύναμη να αλλάξει την νέα τάξη των πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί. Θα τα καταφέρει; Θα βρει συμμάχους που θα την βοηθήσουν να αντισταθεί στα τάγματα;

Η πτώση είναι η εσωτερική μάχη του εαυτού μας, ενώ η άνοδος η αισιοδοξία. Η συγγραφέας σε αυτό το δεύτερο βιβλίο, εμβαθύνει κι άλλο την ιστορία της. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου συναντάμε μικρά κειμενάκια με τη μορφή γνωμικών ή διδάγματος, τα οποία προϊδεάζουν τον αναγνώστη τι θα ακολουθήσει στις επόμενες σελίδες. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται με τη σειρά, ένα σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την οπτική της Κάτιας και ένα σε τριτοπρόσωπη. Όλο αυτό το «παιχνίδι» κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση και αγωνία. Η γραφή της Άννας Σπανογιώργου, όπως και στο πρώτο μέρος, είναι πλούσια, άμεση και γλαφυρή. Οι ήρωες πολλοί –παλιοί και νέοι– με πολύ όμορφα και ιδιαίτερα ονόματα. Στο τελευταίο κεφάλαιο είναι άκρως κινηματογραφική η αφήγηση, που μας ανεβάζει την αγωνία στα ύψη σχετικά με την κορύφωση της ιστορίας στο τρίτο και τελευταίο μέρος.

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://www.pigi.gr/?product=aenai-maxi-anodos

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz