Μπλε – Κύκλοι από Θρύψαλα

0
2248

«…Θα την παντρευτώ πατέρα; Αυτό μου λες; Αυτό θέλεις να κάνω;». Αυτό του ζήτησε και αυτό έκανε. Η δειλία του εικοσάχρονου Παύλου να αντιδράσει στις εντολές του αυταρχικού και σκληρού πατέρα, εκείνο το απόγευμα του 1972, αλλάζει την τροχιά του κύκλου της ζωής του. Ένας γάμος σημαδεύεται με θάνατο κι ένα παιδί μεγαλώνει με ψέματα κι απουσίες. Λάβα στη ψυχή του Παύλου η αλήθεια κι όσο περνούν τα χρόνια, η τροχιά του κύκλου του τον φέρνει όλο και πιο κοντά στη μέρα της κρίσεως.

Όσο για τον μικρό του αδερφό, τον Φίλιππο, επιλέγει τη φυγή από την πατριαρχική κυριαρχία. «…Αν έκανα παιδί με τη σωστή γυναίκα, θα άξιζε περισσότερο να ζήσει; Έτσι πάει; Του κύκλου μας… Αυτοί οι κύκλοι μας έπνιξαν, θηλιά στον λαιμό έγιναν!». Μα η ευτυχία χαλιέται στα δύσκολα κι ο πόνος μετατρέπει το πάθος του έρωτα σε κάτι πιο δυνατό κι επικίνδυνο, σε πάθος του μίσους. Ο Φίλιππος θυσιάζει στον βωμό του εγωισμού το μπλε που τον πρόδωσε, κόβοντας αυτό που φοβάται να λύσει. Γίνεται ατσάλι κοφτερό, θυσιάζοντας ακόμη και το ίδιο του το παιδί, προκειμένου να προστατέψει τον εγωισμό του.

Κι άνοιξαν οι κύκλοι κι έγιναν τα λάθη και τα σωστά αλυσίδες, συνδέοντας ζωές κι επιλογές, αλήθειες και ψέματα, αδιέξοδα και διεξόδους. Πόσο σωστά τους αγάπησε τελικά ο σκληρός πατέρας τους και πόσο σωστά αγάπησαν οι ίδιοι τα παιδιά τους; Επανάληψη ή μοίρα; Και ποια η διαφορά μεταξύ έρωτα κι αγάπης; Αν η αγάπη κινεί βουνά, το πάθος του έρωτα τι κάνει; Είναι η κόκκινη κλωστή που συνδέει τις ψυχές άλλη στην αγάπη κι άλλη στο μίσος; Κι αν στο μίσος δεν κοπεί, τι γίνεται; Από κλωστή αλυσίδα; Τι ορίζει τις ζωές, οι επιλογές ή τα γραμμένα; Και τι γίνονται οι κύκλοι όταν συγκρουστούν με τα ανθρώπινα λάθη και πάθη; Θρύψαλα;

Η άποψή μου:

Το βιβλίο «Μπλε – Κύκλοι από Θρύψαλα» της συγγραφέως Στάλως Φωτιάδου είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Μπλε», από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Το βιβλίο είναι σαν ένα γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Μαράντη και των απογόνων της, το οποίο φτάνει έως και τρεις γενιές μετά. Η ιστορία ξεκινά με τον Ιάσονα Μαράντη, συνεχίζεται με τον γιο του Στέφανο και τρεις γιους Παύλο, Λέανδρο και Φίλιππο. Η πλοκή κυρίως επικεντρώνεται σε δυο ιστορίες, του Φίλιππου και του Παύλου με τις συζύγους τους και τα παιδιά τους.

Ο Παύλος δε τόλμησε να υψώσει το ανάστημα του στον πατέρα του, δείλιασε και κατέληξε σε ένα γάμο ψεύτικο, βαμμένο με αίμα. Οι τύψεις και οι ενοχές τον μετατρέπουν σε έναν υπέροχο προστατευτικό πατέρα και σύζυγο.

Ο Φίλιππος, αντίθετα, ως ερωτευμένος έφηβος, δεν επέτρεψε τη χειριστική συμπεριφορά του πατέρα του να τον επηρεάσει. Αντιστάθηκε στο όνομα της αγάπης, επέλεξε τον ερχομό του παιδιού του, όντας ο ίδιος ακόμη παιδί, απομακρύνθηκε από την πατρική στέγη και την οικονομική ευμάρεια της οικογένειάς του και στήριξε τις αποφάσεις του, περήφανα. Ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, βοήθησε τη γυναίκα του Λιλή και αγκάλιασε τον γιο του. Εμπιστεύτηκε, αγάπησε, προδόθηκε.

Η Λιλή προερχόμενη από οικογένεια χωρίς γερές βάσεις και αρχές, γίνεται μάνα σε πολύ μικρή ηλικία. Νιώθει ανασφαλής για τα πάντα, είναι ανώριμη και αδύναμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ζωής της. Απογοητευμένη, βαίνει σε μια επιπόλαιη και απερίσκεπτη πράξη, η οποία θα καταστρέψει το γάμο της. Ο Φίλιππος, ερωτευμένος και πληγωμένος από τη Λιλή, τη διώχνει από το σπίτι και τη ζωή του γιου τους. Αφοσιώθηκε στο μεγάλωμα του γιου του και επέλεξε για σύζυγο και μητέρα του παιδιού του την Τζένη, η οποία αγάπησε πολύ και τους δυο τους. Με την ηρεμία, την κατανόηση και την ασφάλεια που ξεχειλίζει η προσωπικότητα της, βοήθησε πατέρα και γιο να προχωρήσουν τις ζωές τους.

Ο παράφορος και απόλυτος έρωτας, αυτός που εμφανίζεται μια φορά στη ζωή του ανθρώπου, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τα ψυχολογικά απωθημένα. Ανικανοποίητα συναισθήματα, πόθοι και επιθυμίες βγαίνουν στην επιφάνεια και θα προκαλέσουν αναστάτωση στους ήρωες. Το ασυγχώρητο λάθος της Λιλής, οδήγησε τον Φίλιππο στην παράνοια και την τρέλα. Η Λιλή πάντα ήταν η «Αχίλλειος πτέρνα» του, η αδυναμία του, ο έρωτας που ποτέ δεν ξέχασε. Όταν η Λιλή μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια επιστρέφει, θα αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους. Ο Φίλιππος τρέμει την επιστροφή της. Ποιος θα βγει πιο δυνατός; Ο έρωτας ή το μίσος;

Το «Μπλε – Κύκλοι από Θρύψαλα» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο αντιφατικά συναισθήματα και εύθραυστες ισορροπίες, Κακοποίηση, απαγορεύσεις, μυστικά, ψέματα, προδοσίες και δολοπλοκίες παρόντα σε όλη την αφήγηση. Τα στερεότυπα και οι λανθασμένες αντιλήψεις για το «καλό» του άλλου οδηγούν τους ήρωες σε κατεστραμμένα όνειρα και αβέβαιο μέλλον. Η αλήθεια όμως πάντοτε βγαίνει στο φως, ποτέ δεν μένει κρυμμένη για πάντα.

Η κυρία Στάλω Φωτιάδου καταφέρνει να δημιουργήσει έντονες εικόνες στον αναγνώστη, μέσα από μια σφιχτοδεμένη και πυκνογραμμένη πλοκή, με πολλές ανατροπές. Μας ταξιδεύει στις ζωές των πρωταγωνιστών και γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξής τους. Τα δυνατά συναισθήματα των ηρώων τα χρωματίζει με «Μπλε» όμορφες παρομοιώσεις. Ο θυμός έγινε τρικυμία, η λύπη καταιγίδα κι η ευτυχία άλλοτε ναυάγιο κι άλλοτε, καλοκαιρινός ουρανός.

Οι Κύκλοι του Μπλε, οι Κύκλοι της ζωής που επηρεάζονται από το μαγικό ραβδί της μοίρας, τα Θρύψαλα που αφήνει ο εγωισμός, τα ψέματα, η προδοσία και οι ενοχές, αλλά και η αγάπη και ο έρωτας μας ταξιδεύουν παρέα με την οικογένεια Μαράντη. Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική.

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://www.pigi.gr/?product=mple-kikloi-apo-thripsala

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροVoice
Επόμενο άρθροReview: Σκιές Από Το Παρελθόν

«Είμαι μια Θεσσαλονικιά, μαμά ενός κοριτσιού και μου αρέσει να χαμογελώ συνεχεία. Λατρεύω το διάβασμα, απολαμβάνω την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων με βιβλιόφιλους και χαίρομαι να παρακολουθώ εκδηλώσεις, που έχουν σχέση με τα βιβλία, όπως παρουσιάσεις-ομιλίες, λέσχες ανάγνωσης, φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίων. Διαβάζω σχεδόν όλα τα είδη, ο,τι με κάνει να ταξιδεύω και να περνάω όμορφα, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα βιβλία φαντασίας και ειδικά από Έλληνες συγγραφείς.»

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz