Παράξενα Χριστουγεννιάτικα Έθιμα Ανά Τον Κόσμο

0
2179

Χριστούγεννα, η πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Μια γιορτή με έθιμα, όπως ο στολισμός του δέντρου, τα κάλαντα και τα γλυκά, που ξετρελαίνουν. Είναι, όμως, όλα τα έθιμα των Χριστουγέννων γνωστά και αγαπητά σε όλους;
Ας δούμε παράξενα και ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο, πέρα από τα καθιερωμένα.

Γερμανία:
Στην Γερμανία η παράδοση θέλει τα καλά παιδιά να μην κρεμάνε κάλτσες στο τζάκι, για να τις γεμίσει ο Άγιος Βασίλης, αλλά να βγάζουν τα παπούτσια τους – καθαρά – στην είσοδο της πόρτας. Εάν ήταν καλά παιδιά, το πρωί θα τα βρουν γεμάτα γλυκά, εάν ήταν κακά παιδιά στα παπούτσια τους θα βρουν… κλαδιά!
Άλλο ένα έθιμο που έχουν είναι το χριστουγεννιάτικο τουρσί σε στολίδι. Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα στολίδια του δέντρου κρύβουν και ένα στολίδι, σαν τουρσί, και όποιο παιδί το βρει πρώτο παίρνει κέρασμα.

Τσεχία:
Κάτι παρόμοιο γίνεται και στην Τσεχία, όχι, όμως, με δώρα, αλλά με καλή τύχη. Οι Τσέχοι – και ειδικά οι γυναίκες – στέκονται με την πλάτη στην πόρτα και πετούν το παπούτσι τους πάνω από τον ώμο τους. εάν το παπούτσι προσγειωθεί με την μύτη προς την πόρτα, τότε μέσα στην χρονιά επίκειται γάμος, εάν προσγειωθεί με το τακούνι, θα περιμένουν μια χρονιά ακόμα.

Ουγγαρία:
Ανάλογο έθιμο με τα παπούτσια έχουν και στην Ουγγαρία, που εκεί ο Άγιος Βασίλης έρχεται από τις αρχές του Δεκέμβρη και γεμίζει τα παπούτσια, των «καλών» παιδιών με δώρα.

Νορβηγία:
Οι Νορβηγοί έχουν εμμονή όχι με τους καλικάντζαρους, αλλά με τα κακά δαιμόνια και τις μάγισσες, που κουβαλούν κακή ενέργεια. Έτσι λοιπόν την παραμονή των Χριστουγέννων κρύβουν όλες τις σκούπες(!), ώστε οι μάγισσες να μην πλησιάσουν το σπιτικό τους και προσπαθήσουν να κλέψουν την σκούπα για να πετάξουν.

Ινδία:
Στην Ινδία, όπως είναι λογικό, δεν υπάρχουν έλατα και πεύκα – και πως θα μπορούσαν άλλωστε – και δεδομένου ότι μιλάμε για περίπου 25 εκατομμύρια χριστιανούς, θα ήταν δύσκολο να καλυφθεί η ζήτηση. Οπότε, οι Ινδοί έχουν γίνει αρκετά δημιουργικοί και στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα με μπανάνες και μάνγκο, που θεωρούν και τα φύλλα τους πολύ τυχερά και στολίζουν και τα σπίτια τους με αυτά.

 
Φιλανδία:
Οι Φιλανδού μας βγήκαν λίγο μακάβριοι, αφού θέλουν την παραμονή των Χριστουγέννων να επισκέπτονται… νεκροταφεία. Επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και προγόνων, για να αφήσουν ένα κερί στην μνήμη τους. ακόμα και αυτοί που δεν έχουν συγγενείς στο νεκροταφείο επισκέπτονται τάφους άλλων ανθρώπων, για να τιμήσουν όσους δεν είναι στην ζωή.

Ολλανδία:
Το παραδοσιακό έθιμο των Ολλανδών δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί α χαρακτηριστεί πολιτικώς ορθό. Τα δώρα των Χριστουγέννων στην Ολλανδία δεν τα μοιράζει ο Άγιος Βασίλης, αλλά ο Μαύρος Πέτρος (Zwarte Piet), ο σκλάβος βοηθός του. Παραδόσεις αιώνων με τους σκλάβους και τα σκλαβοπάζαρα δεν μπόρεσαν να αποτιναχτούν από τους Ολλανδούς.

Ιρλανδία:
Η Ιρλανδοί καλωσορίζουν τον Ιωσήφ και την Μαρία την παραμονή των Χριστουγέννων με ένα κερί στο περβάζι του παραθύρου, που βλέπει προς τον δρόμο. Είναι μια πράξη βοήθειας προς τους γονείς του Ιησού, που εκείνο το βράδυ ψάχνουν για πανδοχείο.

Αυστρία:
Οι Αυστριακοί έχουν πάει τον «δίδυμο αδελφό» σε άλλο επίπεδο. Ο καλόκαρδος Άγιος Βασίλης έχει έναν δίδυμο αδελφό (Krampus), που είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτών. Πρόκειται για έναν δαίμονα, που βασανίζει τα κακά παιδιά και τα παίρνει μαζί του στα έγκατα της γης. Εντάξει, θα το φάω όλο το φαΐ μου!

Γαλλία:
Και οι Γάλλοι έχουν την αίσθηση της τιμωρίας για τα κακά παιδιά. Εκτός από τον Άγιο Βασίλη ή τον Πατέρα των Χριστουγέννων (Pere Noel), όπως τον λένε, έχουν και τον Μπαμπούλα ή Père Fouettard, ο οποίος μπαίνει στο σπίτι από την καμινάδα, μαζί με τον Πατέρα των Χριστουγέννων και δέρνει ελαφρά τα άτακτα παιδιά.

Ιταλία:
Εάν θέλετε να ανανεώσετε την επίπλωση του σπιτιού σας στην Ιταλία, τα Χριστούγεννα είναι μια πάρα πολύ καλή εποχή, αφού οι Ιταλοί πετούν τα παλιά έπιπλα από το παράθυρο, για να διώξουν τα παλιά προβλήματα.
Καλό είναι εκείνες τις ημέρες να προσέχετε όταν περπατάτε στους δρόμους της Ιταλίας.
Στην Ιταλία υπάρχει, επίσης, και η καλή μάγισσα «La Befana», που μοιράζει δώρα τα Χριστούγεννα.

Αιθιοπία:
Πότε είπαμε ότι γιορτάζονται τα Χριστούγεννα; Στις 25 Δεκεμβρίου; Λάθος! Στην Αιθιοπία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου και οι κάτοικοι ντύνονται παραδοσιακά στα λευκά. Επίσης, παίζουν ένα παιχνίδι, τύπου χόκεϊ στο έδαφος, που το ονομάζουν genna.

Αργεντινή:
Την νύχτα των Χριστουγέννων οι νέοι στην Αργεντινή βγαίνουν στους δρόμους και πυροβολούν με το όπλο τους.
Κάποιος να τους ενημερώσει ότι οι Κρητικοί είναι πολύ πιο μπροστά!

Βενεζουέλα:
Η παραμονή των Χριστουγέννων στην Βενεζουέλα θα μπορούσε να ονομαστεί και «η γιορτή των πατινιών», αφού τις ημέρες των γιορτών απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και όλοι μετακινούνται με τα πατίνια τους.
Τα παιδιά, επίσης, δένουν μια κλωστή στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την αφήνουν να κρέμεται έξω από το παράθυρο. Οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια τραβούν αυτή την κλωστή και τους ξυπνούν, μεταφέροντας τα χαρμόσυνα νέα.

Ισλανδία:
Στην Ισλανδία υπάρχουν… 13(!) Άγιοι Βασίληδες, που τους ονομάζουν χριστουγεννιάτικα παλικάρια (Yule Lads) και μοιράζουν δώρα και ζαβολιές από τις 12 Δεκεμβρίου.

Ουκρανία:
Οι Ουκρανοί στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο όχι με στολίδια, αλλά με ιστούς από αράχνη. Η παράδοση μιλάει για μια φτωχή γυναίκα, που δεν μπορούσε να στολίσει το δέντρο της και την άλλη μέρα, όταν ξύπνησαν τα παιδιά της, βρήκαν το δέντρο στολισμένο με ασημί και χρυσούς ιστούς αράχνης.

 

Κολομβία:
Στην Κολομβία υπάρχει η «Ημέρα των κεριών» (Día de las Velitas). Οι Κολομβιανοί στολίζουν τα παράθυρά τους με κεριά και χάρτινα φανάρια, για να τιμήσουν την Παναγία. Το έθιμο έχει πάρει ρυθμούς φρενίτιδας και οι γείτονες ανταγωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο εντυπωσιακή σύνθεση κεριών.

Σουηδία:
Οι Σουηδοί έχουν κάνει έθιμο, τα τελευταία χρόνια, το κάψιμο του «τράγου του Γκέφλε». Το 1966, στην πόλη του Γκέφλε, είχε στηθεί ένα αχυρένιο ίνδαλμα 13 μέτρων. Την παραμονή των Χριστουγέννων βάνδαλοι του έβαλαν φωτιά. Κάθε χρόνο στήνονταν το ίνδαλμα και κάθε χρόνο προσπαθούσαν να το κάψουν, μέχρι που έγινε έθιμο.

 

Ιαπωνία:
Η Ιαπωνία παραδοσιακά δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα, οπότε δεν έχει και ανάλογα πατροπαράδοτα έθιμα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει επηρεαστεί από την Δύση και κάποια μερίδα του πληθυσμού τα γιορτάζει. Μην έχοντας παραδοσιακά φαγητά εκείνη την ημέρα τρώνε… κοτόπουλο από το KFC.

 Καταλονία:
Τέλος, οι Καταλανοί μοιάζουν σε πολλά με τους Έλληνες και είναι πρωταθλητές στο πιο παράξενο έθιμο των Χριστουγέννων. Ένα από αυτά είναι ότι θεωρούν τα περιττώματα και την αφόδευση ως δείγματα καλής τύχης. Τα Χριστούγεννα τοποθετούν στο σπίτι τους μια φιγούρα που… αφοδεύει! Η φιγούρα ονομάζεται «El Caganer» και συμβολίζει την γονιμότητα της γης.
Από την άλλη, τα παιδιά έχουν σαν έθιμο να φροντίζουν ένα κούτσουρο (Mr Caga Tió) από τις 8 Δεκεμβρίου. Πρέπει να το ταΐζουν και να το κρατούν ζεστό με μια κουβέρτα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την πρωτοχρονιά.

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz