Review: Οι πλανευτές

0
33472

Στη Νέα Υόρκη του σήμερα ζει ανάμεσα στους θνητούς μια αρχαία φατρία με υπερδυνάμεις, οι Πλανευτές: Αλλάζουν μορφές για να ζουν στην αφάνεια και για να τραφούν. Τώρα όμως καλούνται να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο και να πάρουν μέρος σε έναν πόλεμο που άρχισε χιλιετίες πριν. Αντίπαλός τους, η πανίσχυρη Νεφελίμ που παρακολουθεί κάθε τους κίνηση με τις μαγικές της δυνάμεις. Ο θνητός Έντριαν και η Πλανεύτρα Γιασμίν θα πρέπει να θυσιάσουν πάρα πολλά, πολλά περισσότερα από τον έρωτα ανάμεσά τους που δεν μπορούν να ζήσουν, για να κερδίσουν έναν πόλεμο που δεν ξεκίνησαν αλλά πρέπει να τελειώσουν…

Η συγγραφέας δημιουργεί μια κοσμοπλασία που συνδυάζει τους αρχαίους μύθους με τη σύγχρονη πραγματικότητα και μας αφηγείται μια πρωτότυπη ιστορία επικής φαντασίας με συνεχείς ανατροπές, όπου οι ήρωες αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο: έναν κόσμο όπου η αγάπη μπορεί να έχει μια ευκαιρία…

Κείμενο: Μαρία Τσιάκαλου

Το βιβλίο «Οι πλανευτές» είναι το πρώτο συγγραφικό πόνημα της Αργυρώς Χαρίτου από τις εκδόσεις Momentum. Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία επικής φαντασίας γεμάτη περιπέτειες, έρωτα και πινελιές τρόμου. Είχα την τιμή και τη χαρά να διαβάσω την ιστορία στην αρχική της μορφή, στο στάδιο της δημιουργίας και τέσσερα χρόνια μετά, επιτελούς, κρατώ στα χέρια μου και το τελικό έντυπο αποτέλεσμα του βιβλίου.

Το ταξίδι ξεκινά με μια παρέα από αγγέλους / Ελοχίμ, Νεφελίμ και Πλανευτές, όλοι τους με ιδιαίτερες ικανότητες και δυνάμεις. Μαζί τους και ένας θνητός που θα είναι το κλειδί της ιστορίας. Με αφετηρία τη Νέα Υόρκη και μετά από ένα σύντομο αλλά όχι εύκολο, πέρασμα από τη Γερμανία και τη Ρωσία, οδηγούμαστε στην Πέτρα της Ιορδανίας και γινόμαστε μάρτυρες μιας επικής μάχης για την κυριαρχία του κόσμου. Οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές απειλές και εμπόδια, οι περισσότεροι όμως κρύβουν και κάποιο μυστικό. Βλέπουν παράξενα όνειρα, συμβολικά οράματα και κάποιοι έχουν και κενά μνήμης. Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές των ψιθύρων, που παίζουν με το μυαλό των πλασμάτων, ψέματα και παραπλάνηση κυριαρχούν σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ανατροπές μέχρι και το φινάλε. Η Αργυρώ Χαρίτου έχει πλάσει έναν ξεχωριστό φανταστικό κόσμο. Δημιούργησε έναν νοητό «κρίκο» και προσπάθησε να ενώσει τις δυνάμεις των θεϊκών όντων και των θνητών ενάντια στο κακό, για να καταφέρουν να είναι νικητές στον πόλεμο που έρχεται.

Η αγάπη και ο ερωτάς, η φιλία και η οικογένεια, ο θάνατος και η απώλεια, το φως και το σκοτάδι, όλα αυτά που διαβάζουμε στο βιβλίο, φτιάχνουν μια περιπέτεια γεμάτη δράση. Η προσέγγιση όμως ιδιαίτερων θεμάτων όπως η κακοποίηση, η ομοφυλοφιλία, η αυτοκτονία και η ψυχολογική κατάπτωση, κάνουν την ιστορία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Εξαιρετικά όμορφες είναι οι σκηνές που αφορούν τη ζωγραφική και τις τέχνες, όπως και αγάπη των ανθρώπων για τα ζώα.

Η Αργυρώ Χαρίτου είναι μια συγγραφέας που δε «χαρίζεται» στους ήρωές της. Δε διστάζει να τους ταλαιπωρήσει, να τους σκοτώσει ή να τους πληγώσει, ακόμη και αν πρόκειται για κατοικίδια. Αποδίδει τα συναισθήματα τους παραστατικά και κάνει την ροή πολύ ενδιαφέρουσα. Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο και σε κάθε κεφάλαιο εναλλάσσονται οι ήρωες που αφηγούνται, έτσι γνωρίζουμε τις σκέψεις τους και κατανοούμε καλύτερα την εξέλιξη.

Η πλοκή είναι καταιγιστική, δίνονται πολλές πληροφορίες, πολλά ονόματα και εκτυλίσσονται πολλές σκηνές. Ο τρόπος γραφής είναι απλός και άμεσος και χωρίς ιδιαίτερα στολίδια. Τέλος το εξώφυλλο, είναι προσεγμένο, ατμοσφαιρικό και παραπέμπει τους αναγνώστες στο μυστήριο, που θα απολαύσουν στις σελίδες του βιβλίου.

Εύχομαι οι οπαδοί του φανταστικού να τιμήσουν και αυτό το αναγνωστικό ταξίδι και οι «Οι πλανευτές» να βρεθούν σε πολλές βιβλιοθήκες.

 

Το βιβλίο θα το βρείτε από την σελίδα των εκδόσεων στο facebook:

 https://www.facebook.com/pg/EditionsMomentum/shop/?ref=page_internal

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΝικητές Χριστουγεννιάτικου Διαγωνισμού
Επόμενο άρθροΗ Αργυρώ Χαρίτου μιλά στο Nikol’s Way

«Είμαι μια Θεσσαλονικιά, μαμά ενός κοριτσιού και μου αρέσει να χαμογελώ συνεχεία. Λατρεύω το διάβασμα, απολαμβάνω την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων με βιβλιόφιλους και χαίρομαι να παρακολουθώ εκδηλώσεις, που έχουν σχέση με τα βιβλία, όπως παρουσιάσεις-ομιλίες, λέσχες ανάγνωσης, φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίων. Διαβάζω σχεδόν όλα τα είδη, ο,τι με κάνει να ταξιδεύω και να περνάω όμορφα, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα βιβλία φαντασίας και ειδικά από Έλληνες συγγραφείς.»

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz